Home / Het klokkenpatrimonium van het land aan Demer en Dijle.

Het klokkenpatrimonium van het land aan Demer en Dijle.

TitelHet klokkenpatrimonium van het land aan Demer en Dijle.
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2020
AuteursLUC ROMBOUTS, Guy S, Jef TEUGELS
Aantal pagina's192
Samenvatting

Een stuk erfgoed dat meestal onzichtbaar blijft komt nu binnen handbereik. Het boek is een naslagwerk, en niet alleen voor de klokkenfanaat. Het biedt iedereen een overzicht van het klokbaalkenpatrimonium te Baal, Boortmeerbeek, Haacht, Haacht-Station, Hever, Keerbergen, Ninde, Rijmenam, Rotselaar, Rotselaar-Heikant, Schiplaken, Tildonk, Tremelo, Wakkerzeel, Werchter, Wespelaar en Wezemaal.

Jef Teugels en Guy Saelemaekers spaarden tijd noch moeite om het meest omvattende boek ooit te schrijven over het klokkenpatrimonium van veertien dorpen in onze regio. Ze beklommen elke kerktoren. Luc Rombouts verzorgt het inleidend geschiedkundig overzicht. In bibliotheek en archief stonden Ward Caes en François van der Jeught hen bij. De catalogus belicht een 80-tal klokken van a tot z, hun voorgeschiedenis, bewaartoestand, gewicht en toonhoogte, dit alles met bijhorende illustraties.

Een inleidend deel over klokken gaat de catalogus vooraf. Daarin verneemt de lezer meer over het ontstaan en het gebruik van luiklokken in het verleden, het gietproces, het lot van klokken in oorlogstijd, perspectieven voor de inzet van klokken in de toekomst en over de levensloop van de klokkengieters.

Dit alles is rijkelijk geïllustreerd in kleur met voornamelijk nooit eerder gepubliceerde foto's. Het naslagwerk sluit af met een bibliografie, een chronologische lijst van torenklokken met hun technische gegevens, een naam-, plaats-, instelling- en gebouwregister, lijst met technische gege-vens en lijst van voorintekenaars.

Verwante actoren
Jef Teugels - Expert

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief