Home / Het PIVO in Zellik-Relegem. Van luchtmachtbasis tot vormingscentrum

Het PIVO in Zellik-Relegem. Van luchtmachtbasis tot vormingscentrum

TitelHet PIVO in Zellik-Relegem. Van luchtmachtbasis tot vormingscentrum
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2011
AuteursAndré MERTENS, Jaak OCKELEY, Luc VANDEWEYER
Serie titelAccenten uit de geschiedenis van Vlaams-Brabant
Volume6
Samenvatting

Deze publicatie vertelt het verhaal van de luchtmachtbasis in Zellik-Relegem. Het is één van de eerste militaire domeinen in ons land die gesaneerd en nagenoeg volledig herbestemd is. Gebaseerd op uitvoerig archiefonderzoek en mondelinge getuigenissen. Het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) is er gehuisvest.

Inhoud

  • Deel 1: de ballonvaart en het vlakbij gelegen vliegveld van Sint-Agatha-Berchem, tijdens WOI door de Duitse bezetter gebruikt als opslagplaats en uitvalsbasis voor zeppelins.
  • Deel 2: basis voor waarnemings- en versperringsballonnen nabij de hoofdstad, na WOII wordt de site cruciaal als materieel- en bevoorradingsdepot voor de Belgische luchtmacht.
  • Deel 3: de basis groeit uit tot een enorm complex van barakken, hangars, ateliers en opslagplaatsen.
  • Deel 4: de herbestemming na de sluiting van de kazerne in 1995 en de aankoop in 1998 door de provincie. Vlaams-Brabant bouwde er een vormingscentrum uit met een 'Groene Campus', comfortabele en kwalitatieve woningen en een natuurvriendelijke omgeving.

De provincie Vlaams-Brabant publiceerde ook een wandelgids, die digitaal ter beschikking is op www.vlaamsbrabant.be.

Reactie toevoegen

In de kijker

We smeden al volop plannen voor volgend jaar. Noteer alvast plaats en datum voor onze 8e ontmoetingsdag in jullie agenda: het nieuwe Gents Universiteits Museum, 9 mei 2020!

Nieuwsbrief