Home / Het Zuiderpershuis te Antwerpen. Een hernieuwde kennismaking

Het Zuiderpershuis te Antwerpen. Een hernieuwde kennismaking

TitelHet Zuiderpershuis te Antwerpen. Een hernieuwde kennismaking
PublicatietypeJournal Article
Publicatiejaar2010
AuteursPatrick VIAENE
JournalSIWE-Magazine
Volume45-46
Uitgave2
Pagina's60-95
Trefwoordenbruggen, energie, hydraulisch erfgoed, industrieel erfgoed, kranen, sluizen, stoommachines
Samenvatting

Als hydraulische krachtcentrale zorgde het Zuiderpershuis sinds 1883 voor de aandrijving van 156 kranen, drie rioolschuiven, dertig kaapstanders, zes sluizen en drie bruggen. Het complex bestond uit twee torens met accumulatoren, een machinezaal met twee stoommachines, centrifugaalpompen, stookzalen met veertien stookketels, een kettinggloeioven, een smidse met vijf vuurhaarden, werkhuizen met draai- en schaafbanken, een mallenmakerij, een schrijnwerkerij en een verbandhuisje.

Door de opmars van electriciteit werden pershuizen echter overbodig. Toch bleef het Zuiderpershuis operationeel tot 1977, om de Nassaubrug (naast het MAS) aan te drijven. Kort na de sluiting werd het gebouw erkend als beschermd monument.

Verwante actoren

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief