Home / Historisch metselwerk: instandhouding, herstel en conservering

Historisch metselwerk: instandhouding, herstel en conservering

TitelHistorisch metselwerk: instandhouding, herstel en conservering
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2012
AuteursMICHIEL VANHUNEN
Aantal pagina's352
UitgeverWBOOKS
StadZwolle
Samenvatting

Historisch metselwerk is een boek waarin de cultuurhistorische en technische aspecten van het herstel en de conservering van historisch metselwerk. Het meest veelzijdige, zichtbare en karakteristieke bouwmateriaal van veel historische gebouwen is baksteen. Het principe van metselwerk, bakstenen, bijeengehouden met mortel, is even eenvoudig als geniaal. Het materiaal is oerdegelijk en tegelijkertijd kwetsbaar. Het genadeloos eerlijke karakter toont zijn geschiedenis en authenticiteit immers feilloos. Aanpassingen en reparaties zijn heel goed mogelijk maar laten zich moeilijk verbergen. Metselwerk is als een open boek en bouwhistorici maken daar graag gebruik van.

Een verkeerde behandeling, materiaalkeuze of uitvoeringstechniek kan tot een dramatische achteruitgang van de gevel leiden. Materiaalkeuze en uitvoeringstechniek lijken eenvoudig maar vragen meer specialistische kennis en vakmanschap dan vaak gedacht.

De instandhouding van historisch metselwerk vormt een fascinerend thema dat van groot belang is voor iedereen in de monumentenzorg, in de architectuur, in de metsel- en voegbranche en in de wetenschappelijke advisering. In deze boeiende uitgave, die zowel is geschreven voor de leek, de vakman als de adviseur, gaat het over de cultuurhistorische en de technische aspecten van herstel en conservering van historisch metselwerk.

Het boek bevat een hoofdstuk met onderzoeksmethoden en gegevens over chemische formules en reacties van materialen die een referentiekader vormen voor de praktijk van het werken met historisch metselwerk.

Reactie toevoegen

Nieuwsbrief