Home / Kassa! Kassa! Reclame in de Eerste Wereldoorlog

Kassa! Kassa! Reclame in de Eerste Wereldoorlog

TitelKassa! Kassa! Reclame in de Eerste Wereldoorlog
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2013
AuteursLangley A, Govaerts B
UitgeverDavidsfonds Uitgeverij
StadLeuven
Trefwoordeneerste wereldoorlog, oorlogsproducten, reclame
Samenvatting

Hoewel oorlog vaak samenhangt met een algemene economische crisis, betekent het voor sommige sectoren ook vaak big business. Wapenhandelaars en leveranciers van legeruniformen zaten niet stil tijdens 1914-1918. Maar ook minder voor de hand liggende bedrijven haalden hun voordeel uit de oorlogssituatie. Vandaag zou geen enkele handelaar het nog durven om zijn producten aan te prijzen met oorlogsargumenten, maar in de Eerste Wereldoorlog draaide niemand daar zijn hand voor om. Het meest schokkende bewijs is de talrijke reclame in de oorlogstijdschriften.

Met Kassa! Kassa! bieden Anthony Langley (Antwerpen) en Bert Govaerts (Berchem) een interessante kijk op deze periode in onze geschiedenis. Langley spoorde een grote hoeveelheid reclame uit de jaren 1914-1918 op en ontdekte een verrassend diverse waaier aan oorlogsproducten: sigaretten en alcohol maar ook grammofoons en fotoapparaten. Govaerts belicht de mechanismen achter de handel.

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief