Home / Klompen en klonen, blokken en holen. Klompenambacht in de Kempen

Klompen en klonen, blokken en holen. Klompenambacht in de Kempen

TitelKlompen en klonen, blokken en holen. Klompenambacht in de Kempen
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2010
AuteursLuc VERACHTERT
Serie titelErfgoedgidsen Provincie Antwerpen
Volume11
TrefwoordenAntwerpen, klompen, klompenambacht
Samenvatting

Deze erfgoedgids vertelt het boeiende verhaal van de klomp. Een schijnbaar eenvoudig schoeisel maar de gids laat uitvoerig zien hoe de klomp in het dagelijks leven van onze voorouders niet is weg te denken.

In een eerste deel behandelt auteur Luc Verachtert de geschiedenis van de klomp die teruggaat tot in de Romeinse tijd. Veel bronnen heeft de auteur niet vermits de originele klopen zelden of nooit de eeuwen overleefden. Nadien komt de klomp in de archeologie, de archieven en de kunst aan bod. Op het schilderij de Kinderspelen van Pieter Bruegel draagt een peuter een paar kinderklopen. Eerder een uitzondering want het is wachten tot de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw om de klop regelmatig in de kunst tegen te komen. De klompenmakerj beleefde toen een hoogtepunt en de auteur bespreekt de verschillende regio's in België en ook Europa waar klompennijverheid huisde.

Voor de provincie Antwerpen lag het zwaartepunt in Laakdal met onder andere het bedrijf van de familie Mondelaers, wiens dagproductie in de topjaren tot 600 paar kon bedragen. Maakte men eerst de klompen nog volledig met de hand, dan namen later machines het nauwkeurige werk gedeeltelijk over. Het hele productieproces wordt uitgebreid geïllustreerd en besproken. Stap voor stap legt de auteur uit hoe een klomp geboren wordt. Nadien staat hij stil bij de verschillende houtsoorten en de rijke variatie aan klopentypen. Vele details en concrete voorbeelden vindt de lezer in het Klompenmuseum in Laakdal waar je het hele verhaal nog eens in levende lijve kan zien.

Verwante actoren

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief