Moerbeke-Waas, een blauw bastion

TitelMoerbeke-Waas, een blauw bastion
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2017
AuteursD'HONDT B
UitgeverLiberaal Archief
StadGent
Samenvatting

De grensgemeente Moerbeke-Waas staat sinds 1847 gekend als een heus blauw bastion. In dat jaar legde Auguste Lippens er de eed af als burgemeester, het begin van een liberale hegemonie die reeds 170 jaar duurt. De dominante positie van de familie Lippens (waarvan vijf telgen zich burgemeester van Moerbeke mochten noemen) en hun suikerfabriek is hierbij van cruciaal belang geweest.

 

Een dergelijke liberale bestuurscontinuïteit is zo uitzonderlijk dat ze de nodige aandacht verdiende in een gelegenheidstentoonstelling en een publicatie. Bart D’hondt, wetenschappelijk medewerker van het Liberaal Archief, herschreef zijn boek uit 1997. Een blauw bastion. 170 jaar liberalisme in Moerbeke-Waas werd op 24 november 2017 voorgesteld in de gemeentelijke bibliotheek van Moerbeke, in aanwezigheid van onder andere Oost-Vlaams gedeputeerde Hilde Bruggeman en minister van Staat Herman De Croo.

Reactie toevoegen

In de kijker

Noteer alvast plaats en datum voor onze 8e ontmoetingsdag in jullie agenda: het nieuwe Gents Universiteitsmuseum, 9 mei 2020!

Nieuwsbrief