Molens van Veurne-Ambacht

TitelMolens van Veurne-Ambacht
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2004
AuteursJozef AMEEUW
UitgeverDe Klaproos
StadKoksijde
Trefwoordendrijfkracht, energie, molens, Veurne, Veurne-Ambacht, West-Vlaanderen
Samenvatting

Eeuwenlang telde Veurne-Ambacht vele tientallen molens. Door haar ligging was de streek immers voorbestemd om een echt molenland te zijn. Als nergens anders waait de wind zo in overvloed vanuit de nabije Noordzee, terwijl ieder jaar de vruchtbare landbouwgrond voor de nodige grondstoffen zorgt. Vandaag de dag zijn de windreuzen evenwel op enkele exemplaren na verdwenen. Ze sneuvelden door natuur- en oorlogsgeweld (1914-18), of werden verdrongen door mechanische maalderijen.

Nauwgezet heeft Jozef Ameeuw het reilen en zeilen van de molens die ooit in Veurne-Ambacht stonden nagespeurd: van de Adinkerkemolen, die op de zondagavond van Veurne-kermis 1917 door een blikseminslag in vlammen opging, tot de Landsheermolen van Wulveringem, die in 1889 een nieuw leven begon als de Zeepannemolen te Koksijde.

De molentocht loopt door Adinkerke, Alveringem, Avekapelle, Beveren-IJzer, Bulskamp, De Moeren, Eggewaartskapelle, Gijverinkhove, Hoogstade, Houtem, Izenberge, Koksijde, Lampernisse, Leisele, Nieuwpoort, Oostduinkerke, Pervijze, Ramskapelle, 's Heerwillems Capelle, Sint-Joris, Sint-Rijkers, Stavele, Steenkerke, Veurne, Wulpen en Wulveringem.

Naast deze historische molentocht pakt dit boek uit met een schitterende collectie foto's, waaronder heel wat stokoude én zeldzame plaatjes.

Websitehttp://www.klaproos.be/molens_veurne.htm

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief