Home / Over geneeskundigen en geneeskunst. De evolutie van het medische denken door de eeuwen heen

Over geneeskundigen en geneeskunst. De evolutie van het medische denken door de eeuwen heen

TitelOver geneeskundigen en geneeskunst. De evolutie van het medische denken door de eeuwen heen
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2011
AuteursPaul BROOS
Samenvatting

In de prehistorie waren schedelboringen om hoofdpijn of waanzin  te verhelpen schering en inslag. In het oude Egypte, werd rottend brood op open wonden gelegd voor zijn antibacteriële werking. Tijdens de Chinese dynastieën werd enkel de pols gemeten om een diagnose te bepalen. De rest van het lichaam werd zelden of nooit aangeraakt door de arts. En dan zijn er natuurlijk nog de aderlatingen, een nutteloze procedure die meer dan 1000 jaar lang zijn stempel op het medische denken heeft gedrukt.
 
Dit boek reist terug in de tijd en toont de evolutie die de geneeskunde in de loop der eeuwen heeft ondergaan. Van medicijnmannen, de Griekse humorentheorie tot de wetenschappelijke benadering van ziektes. Over diagnoses, therapieën, operaties, medicijnen en belangrijke geneeskundigen zoals Avicenna, Albucasie, Galenus en natuurlijk Hippocrates.
 
Over geneeskundigen en geneeskunst is een toegankelijk boek over de geschiedenis van de geneeskunde. De auteur zoomt dieper in op figuren en evoluties uit de Lage Landen en illustreert zijn verhaal met vele beelden.  Auteur Paul Broos is emeritus hoogleraar en was jarenlang diensthoofd directeur heelkunde en hoofd van de Traumologie van het UZ Leuven.

Verwante actoren
Paul Broos - Expert

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief