Home / Restauratie en herwaardering van het monumentale station in Leuven

Restauratie en herwaardering van het monumentale station in Leuven

TitelRestauratie en herwaardering van het monumentale station in Leuven
PublicatietypeJournal Article
Publicatiejaar2016
AuteursDieter NUYTTEN
JournalM&L - Monumenten, landschappen en archeologie
Volume35
Uitgave2
Pagina's6-29
Samenvatting

Om het Leuvense treinstation aan te passen aan de noden van het moderne reizigersvervoer, was meer nodig dan een facelift. Dieter Nuytten en Ben Janssens tonen aan dat met veel creativiteit, historische kennis, materiaaltechnisch vooronderzoek en respect voor erfgoedwaarden een eeuwenoud stationsgebouw aan al deze noden kan voldoen en daarbij haar rol als markant perspectiefgebouw in het stadslandschap kan blijven spelen. De lang onder verlaagde plafonds verborgen interieuraankleding deed hierbij een verrassend wederoptreden. De oorspronkelijke inrichting vertelt overigens een stukje sociale geschiedenis uit de tijd dat er nog een eerste, tweede en derde klasse bestond, met eigen wachtzalen en loketten.

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief