Home / Stekskes uit Gent. De geschiedenis van een Gentse lucifersfabriek

Stekskes uit Gent. De geschiedenis van een Gentse lucifersfabriek

TitelStekskes uit Gent. De geschiedenis van een Gentse lucifersfabriek
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2007
AuteursPierre-Emmanuel DANAN, DE HERDT R, Danny ROBBEN
Samenvatting

Tentoonstellingscatalogus (2 delen) bij de gelijknamige tentoonstelling in het MIAT Gent.

In Gent, een stad waar de textielnijverheid lange tijd het ritme van werk en leven bepaalde, wordt wel eens vergeten dat ook de lucifersindustrie een belangrijke rol speelde. De Gentse fabriek Caussemille et Roche, nabij de Grote Lys en de Brugsepoort, was een van de grote onder de lucifersfabrieken.

Toen Frankrijk in 1872 een staatsmonopolie uitriep op het produceren van lucifers, zocht de Franse groep Caussemille Jeune & Cie et Roche & Cie een geschikte plaats in het buitenland. Naast drie Italiaanse fabrieken, wilde de lucifersproducent ook een uitvalsbasis om Noord-Europa te bedienen. Zijn oog viel op Gent. Deze katoenstad was met haar interessante ligging en vlotte verbinding met de Antwerpse haven erg aantrekkelijk. De katoenspinnerij Rosseel/Delise in de Werkhuisstraat trok de aandacht. Caussemille Jeune & Cie et Roche & Cie had immers een techniek ontwikkeld om een lucifersstokje te maken van ineengevlochten katoendraden, die daarna in een bad met was verstijfd werden.

Op 25 augustus 1875 startte de lucifersproductie in deze fabriek. Er was ook een grote lithodrukkerij, waar miljoenen lucifersdoosjes werden bedrukt. In de tentoonstelling komt deze collectie uitgebreid aan bod. Van elk type doosje bestonden verschillende variaties en reeksen die iedereen wilde verzamelen. De opdrukken gingen van humor, romantiek en mooie dames tot geschiedkundige en culturele plaatjes. Reeksen van operadiva’s en historische gebouwen vulden het gamma aan, van zodra fotografische beelden opkwamen.

De opening van de fabriek zorgde ook voor nieuw leven in de Belgische lucifersnijverheid. Tijdens WO I werd de productie in de Gentse fabriek bijna volledig stopgezet. In 1919 kocht een Zweedse groep Caussemille et Roche op en liet de fabriek, na de nodige herstellingen, opnieuw draaien. De fabriek bleef in werking tot 1935.

Verwante actoren
Danny Robben - Expert

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief