Home / Tel orge, tel malt. Klein- en grootmouterijen in Vlaanderen (1850-1950)

Tel orge, tel malt. Klein- en grootmouterijen in Vlaanderen (1850-1950)

TitelTel orge, tel malt. Klein- en grootmouterijen in Vlaanderen (1850-1950)
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2016
AuteursFrank BECUWE
Aantal pagina's360
UitgeverMens & Cultuur Uitgevers
StadGent
ISBN978-90-77135-43-3
Samenvatting

Bier en brouwerijen hebben al altijd tot de verbeelding gesproken. De Vlaamse biercultuur is best iets om trots op te zijn. Maar weet u dat de mouterijen daar evenzeer deel van uitmaken? Wellicht niet, tenzij u zelf al eens bier hebt gebrouwen. Dan had u wel heel vlug door wat het oude brouwersgezegde ‘Tel orge, tel malt. Tel malt, telle bière’ aan wijsheid bevat. Een goed bier wordt gebrouwen met kwalitatieve mout. Toch duurde het tot aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog vooraleer bijna alle brouwers dit doorhadden. Zo ongewoon was dit dan ook weer niet. Sinds mensenheugenis bereidde een brouwer als ambachtelijke nevenactiviteit immers zijn mout zelf. In boedelbeschrijvingen en andere historische bronnen werd de mouterijuitrusting in één adem samen met de brouwerijinrichting vermeld.

Om concurrentieel te blijven had de dorpsbrouwer er vooral vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw echter alle belang bij om niet langer zijn eigen mout te fabriceren. Zelden beschikte hij immers over de vereiste competenties om op een economisch verantwoorde wijze tot kwaliteitsmout te komen. Zoals Le Petit Journal du Brasseur meermaals opmerkte: “Le brasseur n’est pas malteur”. De invoer via de haven van Antwerpen van goedkope overzeese gerst had ertoe geleid dat de moutbereiding zich geleidelijk tot een aparte industrie ontwikkelde. Her en der in Vlaanderen verrezen op geografisch gunstige locaties langs water- en spoorwegen industriële mouterijen. In hun zog ontstonden constructieateliers die voor de definitieve mechanisering van het ambachtelijke moutbedrijf tekenden. Met de opkomst van de stoomkracht en latere motorkracht stond immers niets nog het uitbannen van de handenarbeid in de weg. Sommige werkhuizen ontpopten zich zelfs tot bouwondernemingen die de volledige bouw van steeds gesofisticeerder moutasten op zich namen. Na eeuwen van stagnatie onderging het moutbedrijf in nauwelijks 50 jaar een typologische omwenteling. Trouwens reeds in 1896 schreef een anonieme mouter: “que la malterie belge devienne plus scientifique et que ce soit la science seule qui la guide dans la production du bon malt”.

Met het boek ‘Tel orge, tel malt’ reikt het Agentschap Onroerend Erfgoed eveneens kennis aan, ditmaal om bij de nog bewaarde mouterijen en brouwerijen-mouterijen die evolutie te kunnen aflezen en de aanwezige industrieel-archeologische erfgoedwaarden op een passende wijze te kunnen beheren.
Dit rijk geïllustreerde werk doet u gewis versteld staan van de rijkdom van het ‘erfgoed van ons vloeibaar verleden’.

Bekijk hier de inhoudstafel.

Websitehttp://www.mens-en-cultuur-uitgevers.be/boeken/eigen-fonds/lokale-en-regionale-geschiedenis/tel-orge-tel-malt/
Verwante actoren
Frank Becuwe - Onderzoeker

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief