Textiel in Ronse, gewikt en geweven

TitelTextiel in Ronse, gewikt en geweven
PublicatietypePresentation
Publicatiejaar2012
AuteursEric DEVOS
Samenvatting

In deze presentatie schetste Eric Devos de snelle evolutie van Ronse, die van kleine en onveranderde middeleeuwse kern op 50 jaar tijd veranderde tot tweede textielcentrum van oost-Vlaanderen. Naast de uitbreiding van de stad en de verdubbeling van het aantal inwoners, werd het landschap ook beïnvloed door het prangende probleem van de industrie: ontsluiting. De invoer van grondstoffen en de uitvoer van afgewerkte producten kon niet vlot genoeg gebeuren. In de 19de eeuw kwam de spoorlijn Gent-Oudenaarde-Ronse-Saint-Ghislain er. Er werd gedacht aan een konaal dat Ronse met de Schelde zou verbinden (maar nooit gerealiseerd werd). Deze problematiek van ontsluiting vertaalt zich vandaag naar de aanleg van de N60.

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief