Home / Van mensen en muizen. Vijftig jaar Nederlandstalige Faculteit Geneeskunde aan de Leuvense universiteit

Van mensen en muizen. Vijftig jaar Nederlandstalige Faculteit Geneeskunde aan de Leuvense universiteit

TitelVan mensen en muizen. Vijftig jaar Nederlandstalige Faculteit Geneeskunde aan de Leuvense universiteit
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2017
AuteursLiesbet NYS
UitgeverLeuven University Press
Samenvatting

In 1963 werd de medische faculteit van de toen nog unitaire Leuvense universiteit gesplitst. Franstaligen en Nederlandstaligen volgden vanaf dan hun eigen koers. Aanvankelijk deelden zij nog de medische campus, maar nadat in 1968 de universiteit volledig werd gesplitst, verhuisden de Franstaligen naar Brussel. Intussen was de Nederlandstalige Faculteit Geneeskunde al aan een langdurig expansieproces begonnen. Van mensen en muizen belicht de ontwikkelingen die zich de voorbije halve eeuw onder tien decanen – van internist Jozuë Vandenbroucke tot neurochirurg Jan Goffin – aan die steeds uitbreidende Nederlandstalige Faculteit Geneeskunde hebben afgespeeld. De auteur haalt professoren en studenten voor het voetlicht, schetst de ontwikkelingen binnen de onderwijsopleidingen en de onderzoekslaboratoria, en gaat ook de ethische controverses en gezondheidsdebatten niet uit de weg. Vanzelfsprekend komt eveneens de relatie met de Leuvense universitaire ziekenhuizen aan bod, al verschijnt er over de geschiedenis van die ziekenhuizen in 2018 een andere uitgave door historicus Joris Vandendriessche.

Verwante actoren
Liesbet Nys - Onderzoeker
KU Leuven - Onderwijsinstelling

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief