Home / Vliegveld Sint-Denijs-Westrem en andere luchtvaartverhalen 1946-2017

Vliegveld Sint-Denijs-Westrem en andere luchtvaartverhalen 1946-2017

TitelVliegveld Sint-Denijs-Westrem en andere luchtvaartverhalen 1946-2017
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2017
AuteursPiet DHANENS, DE DECKER C
Serie titelEen eeuw luchtvaart boven Gent
Volume3
UitgeverFlying Pencil
Samenvatting

Vanaf 1946 ontwikkelde zich op het oorlogsvliegveld Sint-Denijs-Westrem een heuse burgerluchthaven waar enthousiasten en professionelen de vliegerij in al haar aspecten beoefenden. Vanop de Gentse piste werden records gebroken, maakten tienduizenden kennis met de vliegerij, ontwikkelden zich luchtvaartbedrijven en vliegclubs. Het "plein" was het favoriete uitstapje van elk Gents gezin, want er was altijd iets te beleven: vliegmeetings, luchtdopen, bijzondere bezoe-kers. Zweefvliegtuigen en vliegende reclame kleurden het luchtruim boven de stad. De Tourkrantjes werden van hieruit per vliegtuig over Vlaanderen en Nederland verspreid. Sint-Denijs-Westrem was de hoofdplaats van het Oost-Vlaamse luchtvaartgebeuren.


Met het pausbezoek van 1986 viel het doek over een bijzonder stuk Gentse geschiedenis: het vliegveld zou plaats ruimen voor andere plannen. Hier verrees Flanders Expo - vandaag herinneren enkel de straatnamen aan luchtvaartpioniers aan de interessante rol die deze plaats bekleedde in onze recente geschiedenis.

Verwante actoren
Piet Dhanens - Expert

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief