Home / Volle kracht vooruit! Een eeuw Antwerpse Scheepvaartvereniging

Volle kracht vooruit! Een eeuw Antwerpse Scheepvaartvereniging

TitelVolle kracht vooruit! Een eeuw Antwerpse Scheepvaartvereniging
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2001
AuteursGreta DEVOS, Stephan VANFRAECHEM
Aantal pagina's142 p
UitgeverPandora
StadAntwerpen
ISBN90-5325-163-4
TrefwoordenAntwerpen, haven, reder, scheepvaart
Samenvatting

Het jubileumboek '100 jaar Antwerpse Scheepvaartvereniging, volle kracht vooruit' geeft "een beeld van de sociale situatie in de haven aan het begin van de twintigste eeuw". Daarnaast worden ook de verwezenlijkingen en activiteiten van de ASV tijdens het interbellum en de rol van de vereniging na de tweede wereldoorlog belicht. Het boek "schetst de evolutie van de ASV van een werkgeversorganisatie naar een professionele organisatie, die onder meer waakt over de concurrentiële positie van de Antwerpse haven".

De Antwerpse Scheepvaartvereniging werd op 17 januari 1901 opgericht als de Fédération Maritime d' Anvers om de "betrekkingen tussen werkgevers en werknemers in de haven te verbeteren". Zo'n 77 scheepsagenten en makelaars ondertekenden de statuten van de nieuwe vereniging. Honderd jaar later heeft de ASV 95 leden, die samen bijna 95 procent van alle tonnenmaat die in Antwerpen binnenkomt, verhandelen.

Verwante actoren
Greta Devos - Onderzoeker

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief