Home / Voortman. De begindagen van de Gentse katoenindustrie

Voortman. De begindagen van de Gentse katoenindustrie

TitelVoortman. De begindagen van de Gentse katoenindustrie
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2015
AuteursMark SCHOLLIERS
UitgeverAcademia Press
Samenvatting

Het ontstaan van de industriële samenleving is in nevelen gehuld. Hoe ontpopte de strikt georganiseerde standenmaatschappij van het midden van de 18de eeuw zich tot de flamboyante, maar voor velen ook meedogenlozere wereld van nog geen vijftig jaar later? Aan de hand van het levensverhaal van Abraham Voortman – de grondlegger van een van Vlaanderens grootste katoenbedrijven – werpt deze historische roman licht op deze vragen.

Terwijl West-Europa in de nasleep van de Franse revolutie in de greep was van radicale economische, politieke en sociale omwentelingen, stampte de Hollandse immigrant Abraham Voortman samen met zijn compagnon Frans De Vos in Gent een katoendrukkerij uit de grond. Voortman doet het relaas van dit staaltje ondernemersgeest, en heeft daarbij zowel oog voor de hindernissen die Abraham op zijn pad ontmoet als voor de manier waarop hij voordeel weet te halen uit de maatschappelijke schokken die ook hem en zijn bedrijf treffen.

Websitehttp://www.academiapress.be/voortman.html
Verwante actoren

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief