Home / Waals aardewerk voor de huiskamer - de productie van de S.A. des Faïenceries de Thulin 1923 - 1973

Waals aardewerk voor de huiskamer - de productie van de S.A. des Faïenceries de Thulin 1923 - 1973

TitelWaals aardewerk voor de huiskamer - de productie van de S.A. des Faïenceries de Thulin 1923 - 1973
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2013
AuteursMario BAECK, Marc LOGGHE, VAN RANSBEEK W
Samenvatting

Tussen de vele andere plateelfabrieken in Henegouwen (La Louvière (Boch Keramis), Nimy, Wasmuêl, Saint-Ghislain en Forges) verdient de manufactuur van Thulin (Hensies) de dag van vandaag beslist meer aandacht. Eerst en vooral omdat zij gedurende de periode van haar bestaan (van 1867 tot 1971), gemiddeld zo’n zeventigtal arbeiders en bedienden werk verschafte. Daarenboven had Thulin de reputatie, aardewerk van goede kwaliteit te produceren, bestemd voor de gewone man. Onze ouders en grootouders hebben heel wat voorwerpen afkomstig uit deze faïencerie gebruikt in hun alledaags leven. De gewaagde kleuren en verrassende vormen van al deze objecten, hebben er soms toe bijgedragen dat hun bestaan wat aangenamer en vrolijker werd. Anderen daarentegen vonden ze eerder weerzinwekkend.

Dit overzichtswerk van de volledige productie van Thulin werd uitgegeven ter gelegenheid van een tentoonstelling in het Museum Torhouts Aardewerk.

Verwante actoren
Mario Baeck - Onderzoeker
Marc Logghe - Expert

Reactie toevoegen

In de kijker

Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief