Home / Witte boorden, blauwe kielen. Patroons en arbeiders in de Belgische textielnijverheid in de 19de en 20ste eeuw

Witte boorden, blauwe kielen. Patroons en arbeiders in de Belgische textielnijverheid in de 19de en 20ste eeuw

TitelWitte boorden, blauwe kielen. Patroons en arbeiders in de Belgische textielnijverheid in de 19de en 20ste eeuw
PublicatietypeBook
Publicatiejaar1997
AuteursDE WILDE B
UitgeverLudion
StadAalst
Trefwoorden19de eeuw, 20ste eeuw, arbeiders, België, Belgisch, blauwe kielen, boorden, geschiedenis, industrieel erfgoed, kielen, patroons, sociale geschiedenis, textiel, textielnijverheid, witte boorden
Samenvatting

De industriële ontwikkeling van de textielnijverheid, een van de belangrijkste sectoren in België, zorgde voor hevige verschuivingen binnen het arbeidsproces. De werkgevers werden geconfronteerd met de opkomst van juridische vennootschappen, taakuitbreidingen en moordende concurrentie, terwijl de arbeiders af te rekenen hadden met een andere invulling van het begrip arbeid, een degradatie van hun beroep, opvoering van de productiviteit enz. De manier waarop beide groepen reageerden op die veranderingen, evolueerde in de loop van de 19e en 20e eeuw. Van woede-uitbarstingen tot onderdrukking, van verzet tot strijd, van staking tot overleg.

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief