Home / Zes eeuwen Antwerpse Naties. Van lokale corporaties tot logistieke wereldspelers

Zes eeuwen Antwerpse Naties. Van lokale corporaties tot logistieke wereldspelers

TitelZes eeuwen Antwerpse Naties. Van lokale corporaties tot logistieke wereldspelers
PublicatietypeBook
Publicatiejaar2013
AuteursJohan EECKELAERT
TrefwoordenAntwerpen, havenerfgoed, naties
Samenvatting

Op basis van het roerende, onroerende en immateriële erfgoed van de Antwerpse naties, vertelt deze erfgoedgids het verhaal van de mensen die de haven door hard labeur uitbouwden tot was ze nu is. Auteur van de gids is Johan Eeckelaert, verantwoordelijke voor het historisch patrimonium van de Katoen Natie.

Krengen en japstokken, buildragers en bosmannen, ’t kot en de vette varkens… Het zijn maar enkele termen uit de wereld van de naties, een typisch Antwerps fenomeen waarvan de oorsprong teruggaat tot in de late middeleeuwen. Groepjes havenarbeiders verenigden zich toen tot ‘nacien’ en claimden op ‘hun’ aanlegplaatsen het alleenrecht voor de manipulatie van bepaalde goederen. Zes eeuwen na hun ontstaan zijn de ambachtelijke naties van weleer uitgegroeid tot hypermoderne goederenbehandelaars die wereldwijd actief zijn in alle segmenten van de logistieke keten. Maar ook kleinere spelers zijn tot op vandaag blijven bestaan.

Deze erfgoedgids vertelt het verhaal: het ontstaan van de naties, hun groei en de crisis in de Franse tijd, de spectaculaire ontwikkeling in de 19de eeuw en de enorme groei en veranderingen in de 20ste eeuw. Historicus Johan Eeckelaert heeft daarbij aandacht voor het sociale facet en de bijbehorende wantoestanden, de eigenzinnige manier van werken en de typische werktuigen, de organisatie van de naties… Hij laat getuigen aan het woord en wandelt langs de pakhuizen die tot op vandaag het Antwerpse stadsbeeld bepalen.

Verwante actoren

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief